Op de Europese aandelenmarkten werden dinsdag flinke verliezen geleden. De stemming werd gedrukt door de vrees dat het tijdperk van monetaire stimulering ten einde is gekomen nu ook de Bank of Japan geen verdere steunmaatregelen heeft genomen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een half uur voor het einde van de handel 1,2 procent lager op 348,78 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 521,19 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1,5 en 1,7 procent. Ook Wall Street moest inleveren. De Dow-Jonesindex stond 0,6 procent in de min.
De Bank of Japan besloot dinsdag geen nieuwe maatregelen te nemen om de onrust op de Japanse obligatiemarkt te beteugelen. Het besluit was een tegenvaller. Veel analisten rekenden vooraf op aanvullende maatregelen van de centrale bank om de stijgende rentes op de kapitaalmarkt aan te pakken.
Duitsland
De blik van de markt was ook gericht op Duitsland. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties in strijd is met de Duitse grondwet.
Grootste daler in de AEX was postbezorger PostNL met een min van 3,6 procent. De staalbedrijven Aperamen ArcelorMittal verloren tot 2,9 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.
Randstad
De uitzenders Randstad en USG People zakten ook flink. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten tussen eind april en medio mei verder is afgenomen. De omzet van de uitzendbedrijven daalde in die periode met 4 procent.
Op de lokale markt ging Spyker ruim 22 procent omlaag. De rechtszaak van de Nederlandse sportautofabrikant tegen het Amerikaanse General Motors (GM) is van de baan. Volgens een Amerikaanse rechter had GM het recht om de verkoop van de Zweedse autobouwer Saab aan een Chinese partij te blokkeren.
Rémy Cointreau
In Parijs verloor Rémy Cointreau 0,4 procent ondanks dat de Franse producent van sterke dranken een goed financieel jaar achter de rug heeft. De resultaten geven volgens het bedrijf de sterke groei weer die zijn merken met name in Azië en de Verenigde Staten doormaken.
De euro was 1,3279 dollar waard, tegen 1,3238 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 94,58 dollar per vat. Brentolie werd 1,7, procent goedkoper, op 102,20 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl